neděle 15. června 2014

Domáca bylinková vegeta alebo ochutená bylinková soľ

Tak tento víkend som si skúsila vyrobiť vlastnú chutnú bylinkovú soľ alebo moju 100% prírodnú domácu VEGETU. Minuloročný cesnak začína aj tak už pomaly schnúť, tak bola by škoda ho nevyužiť. Možno trošku roboty naviac, ale viem čo dám do hrnca alebo deťom na tanier... :) Bez glutamánu sodného (E621), farbív a E-čiek. V našej záhradke to už všetko rastie, kvitne a vonia...tak mám z čoho tvoriť. Sušička, ktorú mám požičanú,  beží dookola. Z byliniek na čaj máme už nasušenú prasličku, žihľavu a pomaly už budeme zberať aj nechtík, rebríček, alchemilku, tymián,  levanduľu, medovku a mätu, ... :)

Na domácu bylinkovú vegetu potrebujeme:  Ligurček, cesnak, pažítku, tymián, šalviu a kurkumu


Recept na zdravú DOMÁCU BYLINKOVÚ VEGETU potrebujeme:

✿ kuchynskú alebo morskú soľ
✿ bylinky: ligurček/ libeček lekársky (možno poznáte skôr ľudový názov MAGGI), cesnak, šalviu, tymián, pažítku, lupienky z kvetov nechtíka, dobrá myseľ,...(ak máte tak aj  petržlenovú alebo zelerovú vňať, huby, cibuľu, ....)
✿ kurkumu

✿ sušičku na bylinky alebo elektrickú teplovzdušnú trúbu
✿ mixér so sekacími nožmi

Bylinky dobre umyjeme a dáme ich vysušiť do sušičky. Cesnak pokrájame na menšie lupienky a tiež ich vysušíme v sušičke na pečiacom papieri alebo v trúbe pri 40-50 stupňoch Celzia pri pootvorených dvierkach.


Bylinky vysušíme v susičke , nasekáme v mixéri a zmiešame so soľou a kurkumou.

Všetko v mixéri dobre posekáme a nakoniec zmiešame s kurkumou a soľou. Uskladníme v uzatváracej nádobe. Takáto domáca vegeta je výborná. Soľ si môžeme "pošetriť"  a radšej pridať viac byliniek...NA ZDRAVIE a  PRE ZDRAVIE ! :)

Hand made domác prírodná bylinková ochutená vegeta


Ak by ste nevedeli:
LIGURČEK/ LIBEČEK pôsobí silne močopudne, zvyšuje vylučovanie solí (najmä chloridov), pomáha pri zápaloch dolných močových ciest, napomáha rozdrobenie močových kamienkov. Rozpúšťa hlieny (pri prechladnutí), povzbudzuje vylučovanie tráviacich štiav a žlče, priaznivo pôsobí pri nepravidelnej menštruácii a mierni bolesti pri nadúvaní. Zlepšuje činnosť srdca a obeh krvi.

Použitie v kuchyni:
Čerstvé alebo sušené listy, usušený  mletý koreň pridávame do mäsových polievok, k dusenému mäsu, syru. Čerstvým listom koreníme omáčky, šaláty, polievky, zeleninové jedlá, hydinu a ryby. Môžeme ho pridať do masla a bryndze. Listy ligurčeka s kôprom a bazalkou, tvoria koreninu diétnej kuchyne. Čaj pijeme pre jeho pikantnú chuť.


bylinka LIGURČEK/ LIBEČEK lekársky



Krásnu a pohodovú nedeľu priatelia. Ak máte zaručené domáce zdravé receptíky, tak sa v komentároch môžete s nimi podeliť. Budem rada vašim nápadom a radám.

RUNO Vám pomôže starať sa o svoje zdravie a domácu pohodu.

ZDRAVÝ ŽIVOT A ZDRAVÝ SPÁNOK .


Internetový obchod s vecami z ovčieho rúna : www.runo-shop.sk



Žádné komentáře:

Okomentovat